Ylä-Savo

Elinkeinoelämä

Ylä-Savon taloudellisen hyvinvoinnin perusta on kilpailukykyisissä ja menestyvissä yrityksissä.

Alueen keskeisiä vahvuuksia ovat kansallisesti merkittävä teknologiateollisuuden yrityskeskittymä, maidontuotanto ja maakunnan runsaita metsävaroja käyttävä mittava puunjalostusteollisuus. Ylä-Savon yritystoiminnan perustan muodostaa n. 3000 yritystä ja n. 2500 maatilayritystä.

Yritykset voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: 1) vientiin suuntautuneet ns. kärkiyritykset, 2) alihankinta tai sopimusvalmistusta harjoittavat yritykset sekä 3) pienet lähinnä paikallisilla markkinoilla toimivat yritykset.

Kärkiyritykset ovat kyenneet hyödyntämään globaalin talouden mahdollisuuksia. Teknologiateollisuuden kasvun taustalla on vahva verkostoitunut liiketoiminta.

Alueen suurimmista yrityksistä tunnetuimpia ovat Ponsse Oyj, Normet Oy, Olvi Oyj, Genelec Oy, Profile Vehicles Oy ja Lunawood Oy.

Koulutus

Ylä-Savon koulutusrakenne on monipuolinen ja korkeakouluverkostoja hyödynnetään aktiivisesti. Ylä-Savon ammattiopisto, Savon ammattiopisto, alueen lukiot ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat toisen asteen ja korkeakoulutuksen aktiivisia toimijoita, tehden tiivistä yhteistyötä alueen yrityskentän kanssa.

Asuminen ja vapaa-aika

Ylä-Savossa on kaunis luonto järvimaisemineen. Maaseudun aktiiviset ja elinvoimaiset kylät sekä taajamat toimivine asumis- ja vapaa-ajan palveluineen ja monipuolisine kulttuuri- ja liikuntapalveluineen ovat alueen voimavara. Maaseudun rauhaa rakastaville kaikissa kunnissa on tarjolla taajaman ulkopuolella niin valmiita koteja kuin tonttejakin. Ylä-Savo tarjoaa lapsille turvallisen ja virikkeellisen kasvuympäristön sekä asukkailleen pienten paikkakuntien yhteisöllisyyden.

Erikoisuudet

Ylä-Savosta löytyy monia mielenkiintoisia erikoisuuksia. Ruokakulttuurin osalta tunnetuin lienee Kiuruvedeltä lähtöisin oleva mykyrokka jota nautitaan laajalti alueella herkkuna. Iisalmessa sijaitseva maailman pienin ravintola, Ravintola Kuappi, on päässyt useasti kansainvälisissä tiedotusvälineissä esille. Kansainvälisyydesta puhuttaessa ei voida unohtaa myöskään joka kesä Sonkajärvellä järjestettäviä Eukonkannon MM-kilpailuja joita saapuu vuosittain seuraamaan suuri joukko ulkomaalaisia tiedotusvälineitä, myös kilpailijoita kisoissa on kymmenistä maista. Vieremä on ponnistanut kuuluisuuteen ei yksin metsäkoneyhtiö Ponssen voimin vaan myös hiihtäjäsisarusten Kerttu ja Iivo Niskasen hiihtomenestyksen voimin. Lapinlahti on tullut tutuksi Juhani Ahon Rautatie –kirjasta ja sen hahmojen Matin ja Liisan nimi näkyy yhä niin valtatien nro 5 varressa sijaitsevan huoltoaseman nimessä kuin paikallislehdenkin nimessä. Lapinlahdella sijaitsee myös Väisälänmäen kansallismaisema jota ihaillessa sielu lepää.

Iisalmi, www.iisalmi.fi
Kiuruvesi, www.kiuruvesi.fi
Lapinlahti, www.lapinlahti.fi
Sonkajärvi, www.sonkajarvi.fi
Vieremä, www.vierema.fi

Matkailuvinkit ja tapahtumat, www.iisalmijatienoot.fi