Insinööripari tulisi heti takaisin Savoon, jos saisi töitä

Kun 18-vuotias Antero-hevonen painaa turpaansa Lilla Lindewallin olkaa vasten, Lillan ei tarvitse miettiä hetkeäkään etätyölomansa kohokohtaa Varkaudessa.

Juuri mahdollisuus ratsastustuntiin sai Tuusulassa asuvan Lillan hakemaan mukaan etätyölomakokeiluun. Aviomies Mikko Lappalaista ei tarvinnut houkutella mukaan.

Kolmikymppinen insinööripariskunta vietti kolmen päivän etätyöloman helmikuun puolivälissä Varkaudessa.  Heidät valittiin Varkauden etätyölomailijoiksi kymmenien hakijoiden joukosta. Etätyölomakampanjan takana ovat Future Savo- sekä Maaseudun uudet asuinratkaisut (MASU) -hankkeet, paikalliset yritykset ja kunnat.

Maksuttomia, 3–5 päivän etätyölomapaketteja oli tarjolla 12 kohteeseen eri puolille Keski- ja Sisä-Savoa. Testaajat valittiin 300 hakijan joukosta. Viimeiset mukaan valitut testaavat etätyölomia maaliskuussa.

– Olemme tehneet koronan takia viime keväästä asti paljon töitä kotona, emmekä voi tavata ystäviä tai matkustella. Välillä tuntuu, että seinät kaatuvat päälle. Kaikella on rajansa. Maisemanvaihdos piristi ja työ sujui tehokkaasti uudessa ympäristössä, Lilla kertoo.

Lilla Lindewall ja Mikko Lappalainen nauttivat talvesta ja pakkasesta etätyölomalla Varkaudessa. Kuva: Merja Männikkö

Haaveena paluu Savoon

Pariskunta on kotoisin Mikkelistä. He muuttivat pääkaupunkiseudulle viisi vuotta sitten. Opiskelu ja työt olivat vieneet heitä jo sitä ennen monille paikkakunnille eri puolille Suomea.

– Meillä on nyt kymmenes yhteinen asunto, ja ensimmäinen oma. Haaveemme on, ettei meidän tarvitsisi asua Etelä-Suomessa, vaan voisimme palata Savoon, he paljastavat.

Työt pitävät pariskunnan kuitenkin toistaiseksi kiinni etelässä. Lilla työskentelee Järvenpään kunnan suunnittelu- ja valvontainsinöörinä, Mikko puolestaan terveystarkastajana Tuusulassa.

– Kunnissa on meidän alan vakituisia työpaikkoja vähän tarjolla. Olemme aina menneet töiden perässä ja täällä nyt ollaan, mutta toivottavasti vain toistaiseksi.

He tulivat Varkauteen sunnuntaina ja palasivat kotiin keskiviikkona. Pakettiin kuului majoitus Vanhan Postitalon automaattihotellissa, lounaskuponkeja Navitaksen henkilöstöravintolaan, kuntokeskus OleFitin käyttömahdollisuus sekä ratsastustunti Varkauden Ratsastuskeskuksessa.

He saivat myös vinkin mahdollisuudesta lainata kirjastosta sukset.

– Olisimme menneet ehdottomasti hiihtämään, mutta kirjastosta ei löytynyt minulle tarpeeksi suuria monoja. Kaikki lumikengätkin olivat lainassa, Mikko harmittelee.

”Kolmen päivän etätyöloma oli mahtava breikki pääkaupunkiseudun arkeen ja antoi virtaa. Varkauteen pitää ehdottomasti tulla kesällä uudestaan”, sanovat Lilla Lindewall ja Mikko Lappalainen. Kuva: Merja Männikkö

Monojen metsästystä kirjastosta

He tekivät tiukasti etätöitä maanantain ja tiistain aikana. Molempien ensimmäinen työpäivä kului Navitaksen etätyötilassa. Tiistaina Lilla jäi töihin Vanhalle Postitalolle.

– Navitaksen työpiste oli varustukseltaan parempi kuin oma toimisto ja bonuksena upea järvimaisema.

Mikko ja Lilla käyvät kuntosalilla 3–4 kertaa viikossa. Siksi myös OleFitin käyttöoikeus oli mieleinen lisä etätyölomaan.

– Talviliikunta-aktiviteetit jäivät puuttuvien monojen takia nyt vähiin. Selailimme hotellissa paikallista matkailuesitettä. Varkauden seudullahan on vaikka mitä. Tulemme varmasti kesällä uudestaan liikkumaan luontoon ja katsomaan monia mielenkiintoisia paikkoja.

Lilla kirjoitti hakemukseen, että luonto, eläimet ja hyvä ruoka nousevat unelmien etätyöloman ykkösasioiksi, mutta toki siinä voisi olla ripaus romantiikkaakin. Näin siksi, että viime elokuussa naimisiin menneen parin häämatka on koronan takia edelleen tekemättä.

­– Jaoimme romanttisesti herkullisen suklaajälkiruuan burgeriaterian päätteeksi Hotel Oscarin ravintolassa.

”Hurjan halpoja taloja”

He ottivat Varkauteen tuntumaa heti ensimmäisenä päivänä sunnuntaina kiertoajelulla.

– Ajelimme sinne, minne auton nokka vei. Näimme Kauppakadun, Ahlströminkadun ihanat, vanhat puut sekä komean Puurtilan sillan. Hienoa, että luonto on lähellä ja melkein joka paikkaan pääsee kävellen tai pyörällä.

Hotellissa he eivät voineet vastustaa kiusausta selailla paikallisia asuntomarkkinoita.

– Hurjaa, miten talot ovat halpoja. Pääkaupunkisseudulla samanlaisten talojen hintojen eteen saa laittaa kakkosen.

Myös varkautelaisten ystävällisyys ihastutti heitä.

– Kaikki olivat kaupan kassoja myöten meille ystävällisiä. Ajattelin jo välillä, että meidän päällä täytyy olla etälomailijakyltit, Lilla naurahtaa.

Varkauden Ratsastuskeskuksen Antero ja Lilla Lindewall olivat heti kuin vanhat tutut, vaikka ratsastustunti oli vasta edessä. Kuva: Merja Männikkö

Lilla on harrastanut ratsastusta pikkutytöstä pitäen ja kilpaillutkin. Nyt harrastus on ollut jonkin aikaa tauolla.

Ratsastusasuun pukeutunut Lilla astuu arkailematta Anteron pilttuuseen ja alkaa sukia sitä tottunein ottein. Antero haluaisi jo maneesiin. Se kuopii hieman levottomana oikeaa etujalkaansa.

– Elähän nyt, Lilla rauhoittelee. Ratsastaja ei ole unohtanut Savon murretta.

Lillan ja Mikon etätyölomapostaukset löytyvät Instagramista Lillan tililtä lillapeppiina.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Merja Männikkö