”Etätyölomien kysyntä voi kasvaa tulevaisuudessa”, ennustaa Varkaudessa etätyölomaillut helsinkiläinen viestintäjohtaja.

Osana Savon alueen ”Future Savo” -kehittämishanketta pilotoitiin ilmaista etätyölomakonseptia, jossa vapaaehtoiset ulkopaikkakuntalaiset saivat hakea valmiiksi paketoitua etätyölomaa eri kunnissa. Varkaudessa pakettiin kuului mm. majoitus, laadukkaasti suunniteltu etätyötila, sekä mahdollisuus osallistua erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin.

”Hiljaista ja lumista, oikea talvi teillä täällä”, kommentoi Varkauden ensimmäinen etätyölomailija, Tekirin viestintäjohtaja Eero Rämö, ensitunnelmistaan. Rämö oli kaivannut jo pitkään maisemanvaihdosta koronan takia pitkään jatkuneelle etätyöskentelylle, ja kiinnostui Varkaudesta, koska Varkauden etätyöpaketissa yhdistyi hyvin liikunta ja etätyönteko. Rämö kertoi, että vastaanotto oli hyvin lämmin ja kaikesta oli huolehdittu etukäteen niin hotelli Oscarissa kuin työtilat tarjonneessa Navitaksessakin. Mukavaa vaihtelua etätyöpäivän aloitukseen toi konkreettinen työmatka, jonka Rämö pääsi taittamaan helposti kävellen raikkaassa pakkasilmassa.

Eero Rämö kertoi mietteitään etätyön haasteista Navitaksen viihtyisässä kattohuoneistossa. Kuva: Jason Lehtinen

Rämö kertoi, että heidän toimistonsa Helsingissä on kiinni, ja kaikki työskentelevät käytännössä etänä. Muutostilanteiden johtamiseen ja kriisiviestintään erikoistunut yritys onkin päässyt vastaamaan koronan myötä useiden yritysten äkillisesti muuttuneisiin tarpeisiin. ”Kukaan ei osannut ennustaa maailmanlaajuista pandemiaa vielä vuosi sitten, ja yritysten toimintojen ennustettavuus kaventui vuosista jopa viikkoihin”, Rämö kertoo.

Lisäksi etätyö on tuonut omat haasteensa itse työntekoon. Työ on toistuvien virtuaalisten kokousten vuoksi tehostunut entisestään, eikä vuorovaikutus ole samanlaista kuin ennen. Rämö kertookin, että etätyöjohtamisessa tärkeää on kuunnella työntekijöiden tarpeita ja toiveita etätyöhön liittyen, sekä rohkaista työntekijöitä ideoimaan, kuinka etätyöstä voisi tehdä mieluisampaa. Tekirissä onkin Rämön johdolla kokeiltu mm. yhteisiä lenkkipalavereita ja etäjoogaa. Teams-palavereihin on myös luotu yhteisiä pelisääntöjä, mm. kameraa käytetään aina vuorovaikutuksen parantamiseksi.

”Etätyölomien kysyntä voi kasvaa tulevaisuudessa”, Rämö ennustaa. Hän korosti, että etätyöloman tulisi olla vierailijalle helppoa ja valmiiksi paketoitu, kuten pilotissakin. Ulkomaille suunnatut tutut pakettimatkat voisivatkin löytää tulevaisuudessa uuden muotonsa kotimaasta etätyö, – ja urheiluloman yhdistelmissä. ”Jo pelkkä maisemanvaihdos tekee usein hyvää etätyöntekijän arkeen”, Rämö pohtii.

Teksti: Lotta Impivaara