Muutettuani takaisin Suomeen, asuttuani 20 vuotta USA:ssa, ryhdyin mansikanviljelijäksi Kuopion Pelonniemessä, n. 30 km Kuopion keskustasta.

USA:ssa olin 13 vuotta kotiäitinä ja lasten kasvettua kouluttauduin sisustussuunnittelijaksi ja tein siihen  liittyviä töitä rakennusfirmassa ja yrittäjänä. Asuimme ensin monikulttuurisessa Seattlessa. Tutustuimme perheen kanssa Amerikkaan paremmin eri puolille maata suuntautuvilla road trip -automatkoilla. Näillä reissuilla näimme monipuolisen maan eri puolia. Seattlesta muutimme lämpimään San Diegoon v.2009.

Kaksi vanhinta lastani muuttivat lukion jälkeen Suomeen opiskelemaan. Ajan mittaan koti-ikävä iski myös minuun: kaipasin perhettäni, vaihtelevia vuodenaikoja ja suomalaista elämänmenoa. Myös nuoruuden haave maalla elämisestä houkutteli. Tein päätöksen muuttaa takaisin Suomeen ja kotiseudulleni Savoon. Niin, ja nuorinkin lapsistani muutti Suomeen opiskelemaan viime syksynä.

Elämä Suomessa ei ole selviytymistä kuten mantereen toisella puolella. Suomessa on vähemmän materialismia ja suorittamista. Esimerkiksi Amerikassa lapsille kerätään opiskelusäästöjä syntymästä asti, mikä luo paineita lapsille. Paljon ehti Suomikin muuttua 20 vuoden aikana, muutin täysin muuttuneeseen Suomeen, digiajan Suomeen. Mansikanviljelyn lisäksi olen myös isäni omaishoitaja. Isä asuu talvet kotona Lapinlahdella ja viettää kesät tilalla Kuopion Pelonniemessä.

2018 ryhdyin viljelemään mansikkaa aiemmin harrastemaisesti vanhempien toimesta v. 1994 käynnistetyllä mansikkatilalla, jossa peltoja on n. 2 ha. Tilan nimi on Lappalaisen Mansikkatila ja pyrin kehittämään sitä kohti ammattimaista toimintaa. Päättäväisyys ja innostus fyysiseen työhön saivat minut tarttumaan haasteeseen.

Pari vuotta olen siis mansikkaa nyt viljellyt ja olen erittäin tyytyväinen valintaani. Tätä kirjoittaessani satokausi on parhaimmillaan. Koronapandemia toi omat haasteensa kesään, koska ulkomaalaisia poimijoita olisi tarvittu enemmän. Toisaalta olen ollut ilahtunut paikallisten nuorten innokkuudesta tulla tilalle töihin. Nyt on otettu myös itsepoimintaa.

Kyllä maalla on mukavaa

On monta asiaa, jotka maalla ja Savossa viehättävät. Parasta varmaan on mukavan leppoisat ja rehelliset ihmiset. Naapurit ovat enemmän kuin naapureita: he ovat ystäviä, tukijoita, auttajia, koneen korjaajia, sähkömiehiä ja kaikkea mahdollista.
Maalla asuminen tarkoittaa minulle vapautta tulla ja mennä, vapautta nauttia puhtaasta luonnosta ja hiljaisuudesta. Ja kuitenkin kaupunkielämä (jos sitä kaipaan) on melkein nurkan takana.

Tervetuloa mansikkaostoksille tai poimimaan itse!

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen on savolais-suomalais-amerikkalainen kolmen lapsen äiti, mansikanviljelijä ja tuleva Jackrussell -terrierien kasvattaja.
”Jos mansikan viljely osoittautuu mahdottomaksi, ryhdyn sitten vaikka raparperin viljelijäksi.”

Tarja Lappalainen viljelee mansikkaa Kuopiossa, Pelonniemessä.