Noin ilmoitti vanha kännykkäni aina kun herätti minut aamulla. Täytyy sanoa, että asuminen täällä Ylä-Savossa ja Iisalmessa on mukavaa.

Työn takia joudun matkustamaan ja usein pääkaupunkiseudulla houkutellaan muuttamaan sinne, mutta miksi sinne muuttaisi. Eihän ne pääkaupunginkaan ruuhkat ole mitään isoja, mutta kyllä siellä kulkeminen vie aikaa aika paljon enemmän kuin täällä. Saati sitten maailman metropolit, kuten Manila, jossa olen nyt käynyt monta kertaa viime aikoina. Agenttimme myyntitykki viettää 3-4 tuntia autossa eli päivälle tulee 50 % lisää pituutta, ellei sitten herätä aamulla kukkoa ja lähde töihin niin aikaisin ja yritä lähteä kotiin pian lounaan jälkeen. Onhan tietenkin ihmistyyppi, joka tykkää istua autossa, ruuhkassa ja soittaa puheluita jolloin helposti päivälle tulee pituutta. Mutta mitä kukakin arvostaa.

Hienoa täällä on se, että esimerkiksi lähes kaikki liikuntapaikat ovat yhdessä paikassa ja keskellä kaupunkia. On säbäilyä liikuntahallilla, jäähallia, tennishallia, kuntosalia, tekonurmea sekä uimahallia samassa kasassa eikä välimatkaa ole kuin muutama sata metriä. Lapsien vieminen harjoituksiin onnistuu helposti ja samalle illalle voi ottaa vaikka useammat harjoitukset eri lajeissa. Ei tarvitse ajaa ympäri kaupunkia liikunnan eikä kulttuuriharrastusten perässä. Pääkaupungissahan myönnetään ennakkoajokortteja 17-vuotiaille, koska harjoitukset ovat ympäri pääkaupunkiseutua. Meiltä ajaa samassa ajassa Kuopioon, kun siellä mennään paikallisiin harjoituksiin saman kaupungin sisällä. Sama tilanne taitaa olla työmatkojen suhteen; tunti mennessä, tunti tullessa.

COVID-19 muuttaa meidän toimintaamme ja varsinkin työtoimintaamme. Etätyöskentelystä on tullut jo osa arkea. Nyt on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon etätyö muuttaa työskentelyämme pitkällä tähtäimellä. Onhan vanha totuus, että Helsingistä Kuopioon on kaksi kertaa pidempi matka kuin Kuopiosta Helsinkiin. Vähän sama taitaa olla tilanne Kuopion ja Iisalmen välillä. Minäkin yritin ajaa tuota väliä jonkin aikaa päivittäin muttei ei se oikein tuntunut järkevältä, ainoastaan pitkältä. Nyt kun etätyöskentely tulee yleistymään, voi muuttoliike suuntautua poispäin isoista keskuksista. Useinhan vaikeutena näillä pienemmillä kaupungeilla, kuten Iisalmi, on ollut löytää 2 hyvää työpaikkaa ja siksi useat ihmiset jäävät isolle paikkakunnalle. Nyt kun EU-tasollakin voidaan tehdä päätöksiä etäpalavereiden avulla, etätyöskentelystä tulee yleisesti hyväksytympää. Samaan aikaan useat yhtiöt ovat siirtyneet avokonttoreista paikattomiin konttoreihin eli kellään ei ole vaki-istuinpaikkaa. Useat ihmiset kaipaavat kuitenkin omaa rauhaa, joten siksi etätyöskentely on heille hyvä tapa olla tehokas.

Iisalmi ja Ylä-Savo on näkynytkin positiivisesti ympäri Suomea. Nyt etätöiden avulla ei ehkä aina tarvita kahta työpaikkaa vaan yksi riittää, kun toinen perheestä voi tehdä etätöitä. Tietoa vaan maailmalle, jotta tänne saadaan lisää tarpeellista akateemista työvoimaa. Kun etätyö yleistyy, vähenee yritysten tarve isoihin konttoreihin kaupunkikeskuksissa.

Kun vanha känny ilmoitti, että 3 minuuttia töihin eikä isoja ruuhkia matkalla, niin saattoi aamulla torkuttaa puhelinta vielä ekstra 10 minuuttia. Eikä se matka kävelemälläkään kestä kuin 13 minuuttia. Eli kuka mitäkin arvostaa. Tätä minä täällä mietin, kun katselen parvekkeelta vielä jäässä olevalle järvelle.

Jukka Hakola

Kirjoittaja on savolaistunut karjalainen ja kolmen lapsen isä, joka on asunut ympäri Suomea; lännessä, idässä ja pohjoisessa muttei etelässä. Työura pitkään energiateollisuudessa mutta nykyisessä toimessaan haluaa parantaa veden laatua hanoissa, järvissä, joissa sekä merissä. Tästä syystä kaukaiset maat, joissa veden arvo on suurempi kuin Suomessa on tullut tutuksi, varsinkin Lähi-Itä ja Kauko-Itä.