Keski-Savo / Varkaus – Pieksämäki – Joroinen – Leppävirta

Elinkeinoelämä

Varkaus, Pieksämäki, Joroinen ja Leppävirta muodostavat laajan, yhteisen työssäkäyntialueen. Alueen teollinen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse ja tänä päivänä kone- ja energiateknologiateollisuus on taloudelliselta merkitykseltään alueen suurin teollisuuden ala. Muita merkittäviä toimialoja ovat elintarviketeollisuus, hyvinvointi- ja hoiva-ala sekä maatalous ja kalankasvatus. Keski-Savo sijaitsee keskeisellä paikalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. Alueelta pendelöidään töihin myös Kuopioon, Mikkeliin ja Jyväskylään.

Koulutus

Keski-Savossa on tarjolla ammatillista koulutusta Savonia ammattikorkeakoulussa, Savon ammattiopistossa sekä Diakonia -ammattikorkeakoulussa ja Mikkelin ammattikorkeakoulun toimipisteissä. Itä-Suomen yliopiston kampus löytyy Kuopiosta.

Lukiokoulutusta on tarjolla kaikissa alueen kunnissa. Leppävirran lukio on vuodesta toiseen sijoittunut erinomaisesti valtakunnallisissa vertailuissa. Leppävirran lukiossa on mahdollista yhdistää kilpaurheilu ja opiskelu laajassa urheiluvalmennuksen ohjelmassa. Joroisten lukiosta löytyy salibandy- ja frisbeegolflinjat.

Asuminen ja vapaa-aika

Keski-Savon alue tarjoaa erilaisia asumisvaihtoehtoja sekä kaupungissa että maaseudun rauhassa. Lyhyet välimatkat lisäävät elämisen laatua. Tonttitarjonta on runsasta ja myös rantatontteja on tarjolla kohtuulliseen hintaan.

Alueelta löytyy vireää kulttuurielämää ja paljon kansainvälisestikin tunnettuja tapahtumia, kuten Joroinen Music Festival sekä Joroisten Finntriathlon. Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenin tapahtumat sekä Varkauden  Vekara-Varkaus -feativaaliviikko houkuttelevat tuhansia kävijöitä koko Suomesta. Leppävirta on tunnettu erinomaisesta liikunta- ja urheilutarjonnastaan.

Erikoisuudet 

Savon Pariisi Joroinen tunnetaan kartanoistaan sekä Finntriathlon -tapahtumasta. Leppävirran hiihtoareenalle avataan joulukuussa 2018 Muumi-aiheinen elämyspuisto. Varkaudessa kasvatetaan sampia, mm kuuluisia belugoja. Pieksämäki sijaitsee Vedenjakaja-reitistöllä, jonne on parhaillaan rakenteilla lisätyn todellisuuden viikinkiseikkailureitti.

Joroinen, www.joroinen.fi
Leppävirta, www.leppavirta.fi
Pieksämäki, www.pieksamaki.fi
Varkaus, www.varkaus.fi